• Google Maps maakt elke dag kleine updates, maar Street View en andere kaarten krijgen maar eens in de zoveel jaar een update.
  • Sommige features van Google Maps, zoals verkeer en routebegeleiding, kunnen geüpdatet worden tijdens gebruik.
  • Hoe vaak Google Maps updates krijgt in jouw woonplaats, is afhankelijk van het aantal mensen dat in je buurt woont.

Van live verkeersberichten tot satellietbeelden van hoge kwaliteit, Google Maps heeft tientallen functies die regelmatig veranderen en worden bijgewerkt.

Maar elke kaart elke dag bijwerken zou miljarden euro’s kosten. Dit betekent dat Google moet kiezen, waardoor sommige gebruikers vaker nieuwe updates krijgen, terwijl andere gebruikers misschien jaren moeten wachten op nieuwe inhoud.

Insider vroeg aan Google hoe vaak ze vijf belangrijke Google Maps functies updaten: Street View, satellietbeelden, straatnamen en routebegeleiding, bedrijfsnamen en -informatie, en verkeer en wegafsluitingen.

Dit moet je weten over hoe vaak Google updates uitvoert, inclusief wat het kan betekenen als je geen updates bij jou in de buurt ziet.

Hoe vaak wordt Google Maps bijgewerkt?

Er is één algemene regel voor de updates van Google Maps: plaatsen waar meer mensen wonen, worden vaker bijgewerkt. In een Maps 101-blog zegt Matt Manolides, technisch programmamanager van Google Maps: "Over het algemeen is het doel om dichtbevolkte plaatsen regelmatig te verversen."

Met andere woorden, Amsterdam ontvangt misschien elke week updates, terwijl het platteland van Friesland het jaren zonder moet doen.

Maar zoals we hieronder bespreken, hebben individuele gebruikers verrassend veel invloed op de kaarten van hun gebied.

Streetview

Street View, de software waarmee je echte foto's van bijna elke locatie in de Nederland en daarbuiten kunt zien, is misschien wel de beroemdste functie van Google Maps. Volgens de zoekgigant is het ook een van de moeilijkste onderdelen om up-to-date te houden.

Over het algemeen probeert Google één keer per jaar nieuwe Street View-foto's te maken in grote steden. Minder bevolkte gebieden kunnen waarschijnlijk om de drie jaar nieuwe foto's verwachten. Het kan zelfs nog langer duren.

Tip: Als je Street View gebruikt op de website van Google Maps, kun je precies zien wanneer de huidige foto is genomen door rechtsonder in het scherm te kijken.

In de kleine tekst rechts onderin het beeld staat de datum waarop de foto is genomen. Afbeedling: Google, Dennis Wilman/Business Insider
In de kleine tekst rechts onderin het beeld staat de datum waarop de foto is genomen. Afbeedling: Google, Dennis Wilman/Business Insider

Hoewel er niet veel ruchtbaarheid aan wordt gegeven, houdt het Street View-team een openbare lijst bij van plaatsen die zij van plan zijn te bezoeken in tientallen landen over de hele wereld. Je kunt die lijst vinden in het gedeelte 'Waar we naar toe gaan' van deze website.

Houd er wel rekening mee dat de data die ze geven slechts schattingen zijn. En zelfs als Google nieuwe foto's van je stad maakt, kan het zijn dat ze die niet gebruiken als de oude nog accuraat zijn.

Google Maps 'Waar we naartoe gaan'. Afbeelding: Google, Dennis Wilman/Business Insider
Google Maps 'Waar we naartoe gaan'. Afbeelding: Google, Dennis Wilman/Business Insider

Satellietbeelden

Hoewel dit niet standaard ingeschakeld is, kun je Google Maps zo instellen dat je echte luchtfoto's van elke locatie op aarde te zien krijgt.

Deze foto's worden zowel door satellieten als overvliegende vliegtuigen genomen en vervolgens aan elkaar "geplakt" om kaarten te maken. Dit proces vergt een enorme hoeveelheid tijd en werk van zowel mensen als machines.

Net als bij Street View geeft Google voorrang aan het bijwerken van "de plaatsen die het meest veranderen", zegt Manolides. Dit betekent dat grote steden elk jaar een update zouden moeten krijgen, middelgrote steden elke twee jaar, en dat het drie jaar of langer zou kunnen duren voor meer afgelegen gebieden.

Links de normale Google Maps, rechts met satellietbeelden. Afbeelding: Google, Dennis Wilman/Business Insider
Links de normale Google Maps, rechts met satellietbeelden. Afbeelding: Google, Dennis Wilman/Business Insider

En natuurlijk werkt Google niet de hele wereld in één keer bij. Over het algemeen geven ze elke maand nieuwe satellietbeelden vrij, en voegen ze de beelden toe die ze klaar hebben staan.

Af en toe geeft Google nieuwe satellietbeelden eerder vrij dan gepland om speciale gelegenheden te markeren. Zo uploadde Google bijvoorbeeld nieuwe foto's van Londen aan het begin van de Olympische Zomerspelen van Londen in 2012. Hierop waren de nieuwe arena's te zien.

Er is geen exact schema voor wanneer de updates gepubliceerd worden. Dit komt doordat Google afhankelijk is van derden voor de meeste luchtfoto's "staatsagentschappen, geologische onderzoeksorganisaties en commerciële beeldaanbieders." Dit schreef Peter Schottenfels, Google Communications Director, in een recente blog.

In de zwarte balk onderin beeld staat de leverancier van de luchtfoto's of satellietbeelden. Afbeelding: Google, Dennis Wilman/Business Insider
In de zwarte balk onderin beeld staat de leverancier van de luchtfoto's of satellietbeelden. Afbeelding: Google, Dennis Wilman/Business Insider

Straatnamen en routes

Google Maps is gebouwd om je alle straten in de buurt te tonen en nauwkeurige routebeschrijvingen te geven van de ene plaats naar de andere. Maar met duizenden steden over de hele wereld en nog meer wegen is het een hele klus om ervoor te zorgen dat alles up-to-date blijft.

Google ontvangt gegevens over straten en wegen van verschillende bronnen. Dit zijn meestal overheidsinstanties zoals de United States Geological Survey. Maar ze accepteren ook gegevens van lokale overheden, woningbouwverenigingen en meer. Wanneer ze steden bezoeken om foto's te nemen, noteert het Street View-team ook wanneer de praktijk niet overeenkomt met wat ze op de kaart hebben staan.

Dit betekent dat er geen eenvoudige manier is om te voorspellen wanneer straten en wegen zullen worden bijgewerkt. Als deze externe bureaus er bovenop zitten, zouden nieuwe wegen en straatnamen snel moeten verschijnen. Maar het is grotendeels aan hen om de wijzigingen aan Google door te geven.

Als je vindt dat een straat niet overeenkomt met wat Google Maps laat zien kun je dit zelf aan Google melden. Op de website kun je de functie kaart bewerken gebruiken om verkeerd getekende, verkeerd genaamde of zelfs ontbrekende wegen te melden. Je kunt ook met de rechtermuisknop op de weg in kwestie klikken en gegevensprobleem melden selecteren.

Google Maps gegevensprobleem melden. Afbeelding: Google, Dennis Wilman/Business Insider
Google Maps gegevensprobleem melden. Afbeelding: Google, Dennis Wilman/Business Insider

Google zal jouw inzending bekijken en vergelijken met hun gegevens. Als ze vinden dat je gelijk hebt, zullen ze het veranderen op Google Maps. Ze nemen inzendingen van iedereen aan, maar ze geven voorrang aan meldingen van lokale gidsen.

Bedrijfsnamen en informatie

Als je Google Maps opent, is de kans groot dat je meteen de namen van tientallen bedrijven in de buurt ziet. Als je er een selecteert, zie je waarschijnlijk wat het bedrijf verkoopt, de openingstijden en beoordelingen.

In tegenstelling tot andere gegevens, werkt Google deze informatie zelden zelf bij. In plaats daarvan vertrouwen ze erop dat de bedrijven hun eigen informatie uploaden. Als je de eigenaar bent van een nieuw bedrijf of een nieuwe locatie, moet je jezelf aanmelden voor een Google Business-account en jouw informatie doorgeven voor plaatsing op de kaart.

Maar net als bij straatnamen en routes kan elke gebruiker een fout melden. Als je een bedrijf vindt met de verkeerde informatie, klik of tik je op de knop Bewerking voorstellen om de juiste informatie in te dienen. Google zal het controleren en de kaart bijwerken als je gelijk hebt.

Een bewerking voorstellen gaat via de speciale knop. Afbeelding: Google, Dennis Wilman/Business Insider
Een bewerking voorstellen gaat via de speciale knop. Afbeelding: Google, Dennis Wilman/Business Insider

Zodra een fout is gemeld, corrigeert Google deze meestal binnen een week.

Verkeer en wegafsluitingen

Wanneer je op Google Maps de routebeschrijving opvraagt, moet deze precies aangeven hoeveel verkeer je kunt verwachten, hoe druk het is op de plaats waar je naartoe gaat en of onderweg routes zijn afgesloten.

Dit alles wordt in realtime bijgewerkt, sneller dan welke andere functie dan ook. En om dit te doen, verzamelt Google gegevens uit een groot aantal verschillende bronnen.

Telkens wanneer je Google Maps (of Waze, een andere Google navigatie-app) open hebt staan, stuur je anonieme locatiegegevens naar Google, tenzij je deze functie specifiek hebt uitgeschakeld. Hoe meer mensen met Google Maps open op een plek staan, hoe drukker Google weet dat het is.

Dit is ook hoe ze het verkeer berekenen: Als honderd telefoons met Google Maps open 100 kilometer per uur rijden en dan plotseling allemaal tegelijk stoppen, dan weet Google dat er een file is.

Google weet dat er een file staat. Afbeelding: Google, Dennis Wilman/Business Insider
Google weet dat er een file staat. Afbeelding: Google, Dennis Wilman/Business Insider

En zodra er genoeg gegevens zijn verzameld, gebruikt Google machine learning (zelflerende kunstmatige intelligentie) om patronen te voorspellen. Google heeft bijvoorbeeld geen nieuwe gegevens nodig om je te vertellen dat de A2 tijdens het spitsuur vol staat met verkeer. Dat is al duizenden keren eerder gebeurd, dus ze kunnen voorspellen dat het opnieuw zal gebeuren.

Gebruikers delen ook actief informatie. Als je genoeg met de metro van Amsterdam hebt gereden, ben je er waarschijnlijk aan gewend dat Google Maps je vraagt hoe druk het is. Op die manier kan Google informatie aan andere gebruikers kan doorgeven.

Links geeft Google aan hoe druk het op dit moment op Amsterdam Centraal is. Afbeelding: Google, Dennis Wilman/Business Insider
Links geeft Google aan hoe druk het op dit moment op Amsterdam Centraal is. Afbeelding: Google, Dennis Wilman/Business Insider

Lokale overheden melden langdurige wegafsluitingen meestal zelf aan Google. Maar Google leert ook van gebruikersrapporten op Google Maps of Waze.

Als je in een dichtbevolkt gebied bent, kun je verwachten dat de actuele verkeersstatistieken van Google ongelooflijk nauwkeurig zijn.

Lees meer over Google: